Philips Hue. Om je verlichting in huis te automatiseren, ook wel slimme lampen genoemd… maar zijn ze wel zo slim?
Als je direct gewoon voorbeelden van lampen wil zien klik dan een van de vier Hue varianten aan, wil je meer weten over koppelingen met Hue klik dan op de link om direct naar dat stuk te gaan:
Inhoudsopgave
- De Hue lijn van Philips kent vele vormen:
- Spotjes (GU10)
- Kleine fitting (E14)
- Grote fitting (E27)
- Iris van Philips Hue (zoals op de foto hierboven)
- LED lichtstrip
- Enkele accessoires en essentiƫle benodigdheden
- Philips Hue Bridge (Hub, dit kastje verbind je lampen, zit in de Starter Kit)
- Philips Hue Dimmer (Lichtschakelaar en dimmer, is ook een onderdeel van de Starter Kit)
- Bewegingssensor
- Hue is compatible met de volgende digitale assistenten
- Google Assistant (Google Home / Android mobiel en tablet)
- Siri ( IOS /Apple) – via Apple HomeKit
- Toon van Eneco
- Alexa (Amazon Echo)
- Je kan je Hue lampen met de volgende apps bedienen:
- Via de officiƫle Hue App van Philips (Android / IOS)
- Hey Google! Google Home (Android)
- Hey Siri! Home App van Apple (IOS)
- Toon van Eneco
- IFFFT (If This Then That)
Je kan de Philips Hue lampen gebruiken met Google, Apple, Amazon Alexa en Toon van Eneco, hieronder lees je hoe je dat moet… Voor een meer technische beschrijving van hoe Hue werkt kijk je onder het kopje ZigBee (het protocol wat de lampen gebruiken om te kunnen communiceren)
Google Assistant
Bij Google kan je gebruik maken van Assistant op je Android telefoon, of via een Google Home / Google Mini speaker. Je kan met je stem de lampen aan of uit schakelen, ook kun je verschillende routines instellen in de App. Hoe je dat doet? Daarvoor verwijs ik je door naar mijn blog over Google Home
Externe Links:
Apple HomeKit
Je kunt ook via Apple (Siri) je Philips Hue lichten met je stem bedienen. Je kan ook je Apple TV als hub instellen van je Smart Home. Verder kun je ook via de Apple Home App (iPad / iPhone) je lichten uit en aan doen.
Externe Links:
Toon van Eneco
Via je wifi-netwerk en de Toon thermostaat van Eneco bedien je alle Philips Hue-lampen in huis. Kies je favoriete kleur, stel de intensiteit in of zet ze aan of uit. Ben je even niet bij Toon in de buurt? Je kunt de lampen ook op afstand bedienen met de Toon-app.
Amazon Echo (Alexa)
Alexa is de stem van de Amazon Echo.
Aan en uit zetten van lampen via Alexa
“Alexa, turn on the lights.”
“Alexa, turn on the living room lights.”
“Alexa, turn off all lights.”
Lichten dimmen met Alexa
“Alexa, dim the lights”
“Alexa, brighten the lights in the living room to 100%”
“Alexa, dim my lights by 50%”
Kleuren instellen met Alexa
“Alexa, turn my kitchen lights blue.”
“Alexa, set the family room lights to red.”
Voor meer informatie over Alexa ga je naar MeetHue.com
Philips Hue App
Met de Philips Hue app kun je eenvoudig je afzonderlijke lampen in kamers organiseren. Schakel lichten in/uit of verander de kleur of helderheid van al je lampen, zodat ze passen bij je stemming en activiteit. Wat voor lampen je ook hebt, je kunt ze eenvoudig bedienen. Je moet alleen een goede naam te verzinnen voor iedere lamp. Je kan kiezen uit 16 miljoen kleuren of elke tint wit licht.
Download de Philips App voor Apple IOS (App Store)
Download de Philips App voor Google Android (Play Store)
Het ZigBee protocol
Philips Hue maakt gebruik van ZigBee. Een communicatieprotocol wat, net als WiFi en Bluetooth, ervoor zorgt dat apparaten met elkaar kunnen communiceren. Zigbee heeft een mesh-network topologie. Elke lamp in maakt met minimaal twee andere lampen een verbinding. Dit heeft enkele voordelen ten opzichte van andere protocollen. Zo verbruikt het Zigbee protocol zeer weinig energie, dan gaan je lampen dus gewoon langer mee. Hue lampen leggen contact met een centraal punt bijv de Philips Hue Bridge of je (WiFi) router. Maar ze staan daarnaast ook met elkaar in verbinding. Dat zorgt voor een betere verbinding want alle lampen kunnen een bericht doorgeven aan elkaar.
Philips Hue Starter Kit
Met de starter kit kun je zelf beginnen aan het Hue avontuur.
In de starter kits zitten altijd:
- 1 Bridge
- 1 Dimmer
- 3 lampen (Afhankelijk van het type starterkit)
Philips Hue Bridge (Hub)
Dit is het centrale kastje wat je nodig hebt om je lampen te besturen. Je moet deze aansluiten op je thuisnetwerk, zodat je met je via je telefoon, tablet of met je stem de lichten kan bedienen.
Hue Dimmer & Schakelaar
Dit is het lichtknopje wat je zelf via de app kan instellen, moet deze 1 lamp beheren of een hele kamer. Je kan ook door een aantal keren op de aan (I) knop te drukken snel het licht op een van de vele scenes zetten.
Met de dim functie (midden) kun je ervoor zorgen dat je lichten feller of minder fel worden. de (0) zorgt ervoor dat de lichten uitgaan. Je kan meer van dit soort dimmers hebben en je kunt ze via de app allemaak een eigen naam geven.
Iris Philips Hue Lamp
Een kant-en-klare lamp.
Spot Philips Hue Lamp (GU10)
Philips Hue Lamp (E27)
Candle Philips Hue Lamp (E14)
IFTTT
De Hue lampen werken ook samen met If This Then That daarmee kun je als ontwikkelaar je eigen routine schrijven. Of een lamp drie keer laten knipperen gaan op het moment dat je stofzuigrobot klaar is met zijn werk.
1 reply on “Philips Hue Lampen voor in je Smart Home is dat nu echt slim?”
[…] de blog over slimme Philips Hue lampen kun je alles lezen over de lampen zelf en de bediening met de Philips app. Hieronder kun je alles vinden over de bediening met de Home […]